neděle 1. března 2015

PLNĚNÉ KUŘECÍ STEHNO NA ZELENINĚ

Můj vztah k masu je takový, dá se říci, svérázný...moc ho nejím, ale občas mě přepadne neodolatelná chuť.
Moje delší období bez masa se střídají s těmi kratšími s masem. Dávám přednost rybám, které se snažím do svého jídelníčku zařazovat celkem pravidelně. Pokud narazím na kvalitní maso od farmáře nebo domácí od rodičů či někoho známého, vím, že toto maso je od zvířat, která nežila v nedůstojných podmínkách.
Pokud si maso dám, vždy ho doplňuji zeleninou nebo salátem.

Takže dnes k nedělnímu obědu...plněné kuřecí stehno na zelenině a jako příloha rýže s kuskusem, kukuřicí a hráškem.

Na 4 porce si připravíme 4 kuřecí stehna, 2 mrkve, 2 cibule, 2 papriky, 8 žampiónů, 4 stroužky česneku, 4 plátky citronu, 2 větvičky rozmarýnu, 2 bobkové listy, na náplň sýr (dala jsem svůj domácí naložený), lístky bazalky a pesto ze sušených rajčat, dále 4 lžičky přepuštěného másla, 1 dcl vína (měla jsem růžové), sůl, pepř, koření dle chuti

Kuřecí stehna částečně vykostíme, necháme jen delší stehenní kost, osolíme, okořeníme, pomažeme rajčatovým pestem, položíme sýr, lístek bazalky, zabalíme a spíchneme párátky.


Zeleninu nakrájíme na větší kousky, cibuli na půlměsíčky, česnek na tenké plátky, žampiony na čtvrtky, citron na tenké plátky. Vše zasypeme vegetou a ochutíme bylinkovou solí. Přidáme 2 větvičky rozmarýnu a 2 bobkové listy. Na stehna dáme lžičku přepuštěného másla a vše zalijeme vínem. Necháme péct chvíli odkryté, pak zakryjeme alobalem a pečeme asi 1 hodinu. 


Pak odkryjeme a dopečeme, aby se utvořila kůrka.


Podáváme s rýží smíchanou s kuskusem, kukuřicí a hráškem.


Přeji pohodový začátek pracovního týdne.

Žádné komentáře:

Okomentovat